Una gran frase per resumir i entendre el perill que suposen els hàbits alimentaris actuals. En els últims anys s'ha accelerat extremadament el ritme de vida de les persones: apurem totes i cadascuna de les hores del dia treballant, fent les tasques de la casa, fent esport, cursos, activitats, ... i de forma inexplicable i absurda la indústria alimentària i el màrqueting han adequat els seus ritmes de producció a les exigències del mercat sense tenir en compte en absolut la qualitat dels seus productes, aconseguint que la gran majoria de la població vulgui treure temps i estalviar diners amb la seva alimentació. Això fa que s'hagi disparat la venda de conserves, productes de cuina ràpida (congelats, precuinats, enllaunats ...), i que els productes frescos (verdures, fruites, carn i peix) es comprin en supermercats o grans superfícies sense analitzar la seva procedència ni tenir en compte el tipus de cultiu o criança que han hagut aquests productes que estan a punt d'ingerir. Aquests, en la seva gran majoria (per no dir el 100%) han estat tractats amb gran quantitat de productes químics (plaguicides, pesticides, fixadors de plaguicides, diferents potenciadors, conservants, colorants, estabilitzants, ... uns 100 registrats per la UE ) o criats en pèssimes condicions amb l'únic objectiu d'aconseguir un fruit o una verdura que es vengui per la vista o d'engreixar l'animal en el menor temps possible per matar-lo i oferir-lo al mercat i obtenir el màxim benefici. Tot això sense tenir en compte l'abús i maltractament animal que estan duent a terme ni la forma en què estan jugant amb la vida i la salut de la població.
Avui dia el retrat alimentari al nostre país és alt en greixos (més del 12% de la mitjana recomanada) i baix en fibres, carbohidrats i proteïnes. Aquestes últimes, si es consumeixen en excés d'orígen animal (sobretot la caseïna) hi ha un alt risc de patir càncer. Amb aquest tipus de dieta més del 50% dels espanyols són obesos o pateixen el risc de ser-ho. Altres malalties com la hipertensió, la diabetis, els infarts, ... són les principals causes de mort al món desenvolupat i estan estretament relacionades amb l'alimentació. La FAO (Food and Agriculture Organitzation) i l'OMS (Organització Mundial de la Salut) defensen que hi ha una important relació entre la dieta i les malalties degeneratives. El 73% de les noves malalties tenen el seu origen en la forma de criança dels animals i es transmeten per consum alimentari.
Per sort, les recents crisis alimentàries (recordem les "vaques boges", la "llengua blava" del bestiar boví, la pesta porcina, la grip aviària ...) i les campanyes de conscienciació (encara insuficients) han fet que els consumidors cada vegada estiguin més preocupats pel que mengen i per la seva salut. Un dels pitjors delictes és l'engany en l'alimentació, "la gent no té ni idea del que està menjant" i això afecta directament la seva salut. A poc a poc es van instaurant en la població nous hàbits alimentaris: vegetarianisme, CRUDIVORISME, macrobiòtica ... buscant productes biològics i analitzant la seva procedència i criança. Es tracta de dur a terme una alimentació que el nostre cos pugui assimilar:
"Som el que mengem".
Cristina Segura Capó
15 de gener de 2012
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per visitar-me! Fins aviat!